De dag om de sleutel te overhandigen!

Normaal gesproken ontvang je de sleutels van je nieuwe woning bij de ondertekening van de verkoopakte bij de notaris. Op deze dag moet je ook de meterstanden opnemen en zorgen voor een geldige brandverzekering.
De dag om de sleutel te overhandigen!

Uitgestelde Overdracht:

Als is afgesproken dat de verkoper nog een tijd in de woning mag blijven, zal de sleuteloverdracht later plaatsvinden. Dit uitstel kan gratis zijn of tegen een vergoeding, afhankelijk van de afspraken in de akte.

Let op:

  • Bij een langere bewoning door de verkoper is het raadzaam een plaatsbeschrijving op te stellen.
  • Als de verkoper langer dan een maand gratis in de woning mag blijven, moet je als koper extra registratiebelasting betalen. Raadpleeg je notaris voorafgaand aan deze afspraken. 

Sleutelovereenkomst:

Als koper kun je de sleutels ook vóór de akte ontvangen door een sleutelovereenkomst op te stellen. Hierin wordt bepaald dat je als koper al vanaf dat moment het bewonersrisico draagt en je moet verzekeren. Ook worden de meterstanden opgenomen, en je spreekt af of bepaalde werken al dan niet mogen worden uitgevoerd.  


In geval van huur:

Bij de ingang van het huurcontract zal de sleutel worden overgedragen. Wel enige punten om op te letten dat de overdracht kan plaatsvinden:

  • 1e maand huur moet betaald zijn
  •  Ingaande plaatsbeschrijving moet opgesteld zijn
  •  Huurwaarborg in orde
  • Huurdersverzekering afgesoten


Tip:

Na aankoop is het verstandig nieuwe sloten te laten plaatsen, vooral op buitendeuren. Het is mogelijk dat buren, familie of vrienden van de verkoper nog een sleutel bezitten. 

Een woning verkopen: dat doet u liefst van al zonder stress. Precies daarom doen we meer dan het zoeken naar de ideale koper alleen. Zo zorgen we ook voor alle verplichte documenten. Van elektriciteitskeuring en overname van nutsvoorzieningen tot het EPC-attest en nieuwe asbestattest. Handig!