Verlaagde BTW-tarief voor Huurappartementen

Na zes maanden na de afschaffing van het verlaagde btw-tarief op sloop en heropbouw, introduceert de federale regering opnieuw dit voordeel voor appartementen bestemd voor verhuur.
Verlaagde BTW-tarief voor Huurappartementen

Belangrijke Punten:

• Ontwikkelaars en investeerders in huurwoningen kunnen profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% bij het slopen en bouwen van appartementen voor verhuur aan particulieren.

• De herinvoering volgt op kritiek op de controversiële beslissing van eind vorig jaar om het tijdelijke verlaagde btw-tarief af te schaffen.
• Het verlaagde tarief wordt nu uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied, in plaats van beperkt te blijven tot 32 gemeenten zoals eerder.
• Het verlaagde tarief geldt alleen voor woningen tot 200 vierkante meter die 15 jaar lang verhuurd worden als hoofdverblijfplaats.

Reacties:

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) benadrukt de noodzaak van extra aanbod op de particuliere huurmarkt om de krapte tegen te gaan.

'Door het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw uit te breiden naar huurwoningen willen we die tendens tegengaan en gezinnen en alleenstaanden een groter en meer betaalbaar aanbod huurwoningen aanbieden.

• Toon Haverals, CEO van LIFE.BE, verwelkomt de aanpassing en wijst op het risico van te weinig nieuwe huurwoningen als gevolg van de eerdere maatregel.

‘Veel Belgen zullen geen koopwoningen meer kunnen betalen’, zegt Haverals, die de motor achter het verzet was. ‘Bovendien zijn de jongste jaren weinig huurwoningen gerealiseerd in België. Het risico was dat er veel te weinig huurwoningen zouden bijkomen. Ik denk dat alle partijen beseffen dat de maatregel te kort door de bocht was.’


De herinvoering van het verlaagde btw-tarief voor huurappartementen wordt gezien als een positieve stap om de huurmarkt te ondersteunen en de bouw van huurwoningen te stimuleren.

Een huis of  appartement verhuren: dat doet u liefst van al zonder stress. Precies daarom doen we meer dan het zoeken naar de ideale huurder alleen. Zo zorgen we ook voor alle verplichte documenten. Handig!