Wonen wordt steeds duurder in België

De woonkosten in België lopen steeds verder op. Vooral twintigers en dertigers hebben het moeilijk om een huis te kopen of huren. Onderzoek toont aan dat mensen die na 1985 geboren zijn, de hoogste financiële druk ervaren.
Wonen wordt steeds duurder in België

Jonge Belgen betalen meer

Gemiddeld geven twintigers en dertigers meer dan 30% van hun inkomen uit aan hun hypotheek of huur. In sommige gevallen loopt dit op tot 34%, wat betekent dat ze financieel krap zitten. Voor veertigers ligt dit percentage iets lager, rond de 28,5%.

Grotere kloof tussen loon en woningprijzen

Hoewel de lonen de afgelopen tien jaar zijn gestegen, stegen de woningprijzen nog sneller. Een woning kost tegenwoordig gemiddeld 38% meer dan tien jaar geleden, terwijl de inkomens slechts met 25% zijn toegenomen. Hierdoor is het moeilijker geworden om een huis te kopen, vooral voor jongeren.

Meer spaargeld nodig

Daarnaast moeten jonge Belgen steeds meer spaargeld opzij zetten om een woning te kunnen kopen. Waar een twintiger in 2013 nog €45.000 nodig had, is dat bedrag in 2023 opgelopen tot €88.000. Veel jongeren zijn hierbij afhankelijk van financiële steun van hun ouders.

Huurders in de knel

Ook op de huurmarkt is er steeds meer druk. Meer dan de helft van de huurders in Vlaanderen betaalt meer dan 30% van hun inkomen aan huur. Het aantal huurcontracten is bovendien gedaald, en er zijn steeds minder huurwoningen beschikbaar, wat zorgt voor hogere huurprijzen.

Toekomstige problemen

Door de daling in het aantal nieuwbouwvergunningen dreigt er in de toekomst een tekort aan woningen. Dit kan de situatie op de woningmarkt nog verder verslechteren, wat vooral voor jonge kopers en huurders problemen zal opleveren.